Stoofpeer

Het potje stoofperen dat je in je handen hebt, is door ons ingemaakt omdat de peren anders niet worden gebruikt. Deze keer hebben we ze ingemaakt in een suikersiroop met hibiscus. Je kan ze zo eten, maar ook smaak toevoegen naar keuze. Opwarmen met een snufje kaneel, een paar kruidnagels, een halve steranijs, een laurierblaadje, een stukje citroenschil of wat gember is allemaal van harte aan te bevelen. Kies 1 of 2 van deze smaakmakers die je lekker lijken. Overgebleven siroop is heerlijk als je hem een beetje inkookt en serveert als sausje bij vanille-ijs. Als je liever iets wil bakken, dan is er hier een recept voor stoofperencake waarin je zowel de siroop als de peren gebruikt.

Foto van een stuk stoofperencake op een wit bord.
Foto van drie kommetjes met stoofpeertjes waarvan één met kaneel en anijs, één met laurier, en één met kaneel en kruidnagel.

Stoofperencake

Voor 9 stukken cake

Ingrediënten
  • 200 gr siroop uit de pot
  • 120 gr neutrale olijfolie
  • 80 gr oersuiker óf 70 gr bietsuiker

  • 200 gr tarwebloem
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 1 1/4 tl baksoda
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/16 tl gemalen kruidnagel (optioneel)
Recept

Bedek een bakblik of ovenschaal van ongeveer 20×20 cm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.

Open je pot stoofpeertjes. Giet het vocht af in een maatbeker of kannetje zodat je het kan uitwegen voor je beslag. Je hebt in totaal 200 gr van de siroop nodig. Als je net niet genoeg hebt, dan kan je het aanvullen met water.

Weeg de natte ingrediënten (200 gr uitgelekte siroop, 120 gr olie, 80 gr oersuiker of 70 gr bietsuiker) in een middelgrote kom. Mix met een vork of garde tot de (oer)suiker is opgelost en er geen brokjes meer zijn.

Weeg de droge ingrediënten, (200 gr tarwebloem, 3/4 tl bakpoeder, 1 1/4 tl baksoda, 1/4 tl zout, 1/4 tl kaneel en eventueel 1/16 tl kruidnagel), bovenop het natte mengsel. Mix met een siliconen spatel of houten lepel tot je een goed beslag hebt met weinig tot geen meelbrokjes, maar absoluut niet langer.

Giet het beslag in de bakvorm. Zorg dat het in alle hoekjes komt en strijk waar nodig plat met de spatel of houten lepel. Het doel is vooral dat de cake overal ongeveer even hoog is, zodat hij gelijkmatig bakt.

Leg je peertjes op het beslag. Dat mag rommelig of heel netjes en decoratief. Misschien heb je er nog wat over als je de hele cake hebt bedekt. Het kan zijn dat je zowel siroop als peertjes over hebt. Die kan je dan los eten. Ze blijven sowieso een paar dagen goed in de koelkast.

Bak je cake 15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de cake halve slag en bak nog eens 15 minuten.

Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen in het bakblik. Til uit het bakblik en laat daarna op een rooster/afkoelrek verder afkoelen.

Als je hem warm probeert te snijden dan kan hij uit elkaar vallen of een beetje squishen. Dat is geen drama, maar wel minder lekker dan fluffy cake die nog net een beetje warm is maar wel in vorm blijft. Wacht als het kan 30 minuutjes, snij in 9 stukken en serveer.

Opmerkingen

Gemalen kruidnagel zorgt voor een winterse warme smaak die heel goed bij de peertjes past en de cake wat pit geeft. Het kan ook net zo goed met alleen kaneel, als je geen kruidnagel in huis hebt of geen fan bent van de kenmerkende smaak.

Deze peren komen uit de boomgaard van mevrouw Smeekens (90+), die het fijn vindt dat de peren gebruikt worden. Haar zoon plukt de peren en brengt ze één keer per jaar naar ons toe zodat wij ze kunnen inmaken. Dat de peren min of meer wild groeien, betekent ook dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. De biologische perenteelt wil nog wel eens met koper en dergelijke werken, maar deze peren zijn helemaal met rust gelaten. Kromkommer kan ook een puntje zuigen aan hoe vreemd de vorm van deze peren soms is, maar qua smaak winnen ze het wat mij betreft van alle anderen.

Behalve dat we met dit potje de peren die je gaat eten hebben gered van de composthoop, is het ook goed om te weten dat deze peren Winterjannen zijn. De Winterjan is een oud ras dat het heeft afgelegd tegen de Gieser Wildeman, i.e. de ‘gewone’ stoofpeer. Die is namelijk iets zoeter en hoeft minder lang te koken. Het behoud van verschillende soorten fruit en groenten is belangrijk, dus je redt niet alleen deze peren, maar helpt ook met het behouden van immaterieel erfgoed in de vorm van deze prachtige perensoort.