Chocolate Chunk Cookies (met Zout en Walnoot)

Voor ongeveer 15 koekjes

Ingrediënten
  • 100 gr donkere chocolade
  • 75 gr walnoten (optioneel)

  • 100 gr oerzoet
  • 40 gr bietsuiker
  • 90 gr neutrale olijfolie
  • 75 gr water

  • 250 gr tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 3/4 tl baksoda
  • 1/4 tl zout
  • 1/8 tl vanillepoeder of 1/2 tl -extract (optioneel)
  • mespuntje nootmuskaat, vers geraspt

  • grof zout
Recept

Bedek de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.

Als je de walnoten gaat gebruiken: weeg 75 gr walnoten af en kruimel ze in een koekenpan tot fijne stukjes. Rooster ze op een gemiddelde temperatuur tot ze lekker ruiken en donkere plekjes hebben. Zet aan de kant voor later.

Hak de 100 gr chocolade in chunks. Zet aan de kant voor later.

Weeg de natte ingrediëten (100 gr oerzoet, 40 gr suiker, 90 gr olie en 75 gr water) in een middelgrote kom. Mix met een vork of garde tot de suikers zijn opgelost en er geen brokjes meer zijn.

Weeg de droge ingrediënten, (250 gr tarwebloem, 1 tl bakpoeder, 3/4 tl baksoda, 1/4 tl zout, 1/8 tl vanillepoeder, nootmuskaat), bovenop het natte mengsel. Mix met een siliconen spatel of houten lepel tot er geen meelbrokjes meer zijn, maar absoluut niet langer.

Voeg de chocolade en eventuele walnoten toe en roer ze er doorheen

Vorm met een lepel of ijsboltang 15 balletjes ter grootte van een golfbal en leg die met genoeg afstand van elkaar op de bakplaat. Bestrooi met grof zout naar smaak.

Bak 13-15 minuten in de voorverwarmde oven. Een goeie 15 minuten als je ze steviger wil, 13 als je op zoek bent naar een echt zacht Amerikaans cookie.

Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg ze daarna op een rooster/afkoelrek om verder af te koelen.

Eet terwijl ze nog warm zijn maar de vloeibare chocolade geen lava meer is, of wacht tot ze helemaal afgekoeld zijn voor harde chunks

Foto van drie chocolate chunk cookies op een geel dienblaadje.
Opmerkingen

Ik vind dat deze koekjes niet genoeg grof zout kunnen hebben en meer naar nootmuskaat dan chocolade mogen smaken, maar sommige gezinsleden denken hier anders over. Dit is puur een kwestie van smaak en uitproberen. Je kan nootmuskaat trouwens net zo goed met een klein mesje afschrapen als dat je een dure microplane rasp gebruikt!

Als je de koekjes overmixt dan kan het zijn dat je qua structuur een soort taaitaai met luchttunnels aan de binnenkant krijgt. Dat is geen aanrader, maar gebeurt eerder in een mixer dan met de hand. Het is simpel genoeg te voorkomen door dingen niet langer dan nodig te roeren/mixen.

Dit recept is zijn carrière ooit begonnen als de Ovenly’s Secretly Vegan Salted Choc Chip Cookies maar heeft er inmiddels nog maar weinig mee te maken.

Variaties
George’s Extra Chunky

Oud-collega George had er een handje van om zijn chocolade niet altijd even netjes te snijden. Of überhaupt te snijden. Als je graag een koekje wil met veel textuur en contrast, dan is dat heel lekker. Wij snijden onze chunks sindsdien ook minder fijn, maar voor een echte George’s Extra Chunky ervaring, zorg je dat de chocolade zo groot is dat hij uit het beslag valt en je hem er bovenop in moet duwen voor de koekjes de oven in gaan.

Rogge & Gerookt Zout Chocolate Chunk Cookies

Vervang 100 gr van de bloem door 100 gr volkoren roggemeel en gebruik gerookt zeezout in plaats van gewone vlokken. Bak 12-14 minuten. Volkoren meel neemt meer vocht op dus daardoor kan het koekje sneller bruin worden.

Chocolate Chocolate Chunk Cookies

Voeg 10 gr extra suiker toe aan de natte mix. Vervang 50 gr van de bloem door 50 gr cacaopoeder.