Daar zijn we dan!

De herfst is begonnen, the Great British Bake Off is terug van weggeweest en Smashing Dishes deelt haar eerste recept: Chocolate Chunk Cookies (met Zout en Walnoot). Noodzakelijk voor dit recept en verder ook heel handig: een korte toelichting bij zout.

Foto van een hand die een door midden gebroken chocolate chunk cookie vasthoudt en de doorsnede laat zien.

Afgelopen maand heb ik veel uitgevonden over hoe ik recepten het beste op kan nemen. Ik heb ook nagedacht over het doel achter deze site, dus hier volgt een Smashing Dishes intentieverklaring.

1. We gaan hier samen iets leren. Jullie gaan leren koken, ik ga recepten leren schrijven. Die twee dingen hebben namelijk veel minder met elkaar te maken dan je zou denken. De inhoud van de recepten staat als een huis maar ik blijf al doende op zoek naar de duidelijkste layout. En naar een goeie structuur om recepten in de toekomst te kunnen selecteren op allergie-wensen en of je er een blender voor nodig hebt.

2. Mijn persoonlijkheid is een stuk minder boeiend dan mijn koekjes. Maar koken op het internet is vaak meer entertainment of persoonlijkheidscultus dan recept, helaas. Deze website bestaat om er voor te zorgen dat de recepten van 10 jaar Zus&Zo niet met het bedrijf verdwijnen. Het zijn de recepten en de informatie waar ik aan het begin van het cateren een moord voor had gedaan, maar het zou hypocriet zijn om er op te staan dat jij ze alleen maakt zoals ik in mijn hoofd heb. Zie dit vooral als een uitnodiging om op zoek te gaan naar de dingen die jij het lekkerst vindt en die voor jou het beste werken!

3. Ik hou alles zo simpel mogelijk. Soms betekent dat een snel beslag maken in 1 kom, soms betekent dat dingen de tijd geven om te rusten/rijzen/groeien, en soms betekent dat vertrouwen op simpele ingrediënten in plaats van commerciële (nep)kaas. Andere keren betekent het bladerdeeg maken van huisgemaakte plantaardige boter, omdat dat het lekkerst is en omdat vegan gebak niet onder zou moeten doen voor traditionele patisserie. Het belangrijkste dat ik kan beloven is dat al deze recepten de investering qua tijd en moeite dubbel en dwars waard zijn, ook in de kennis die het maken ervan oplevert.

Tot zover. Volgende maand is er indrukwekkend maar makkelijke brood (hartig én zoet) voor als je vrienden komen eten. Want brood is nu eenmaal het lekkerst als het zelfgemaakt is en vers uit de oven komt.

Liefs en tot in november!

Aster