Bepaald niet dagelijks brood

Wij bakken eindeloos brood, niets liep de afgelopen tijd zoals ik het in mijn hoofd had en deze nieuwsbrief is eigenlijk een maand te laat.

Foto van tien potten ingemaakte stoofperen met Smashing Dishes label en kaartjes.

Maar we hebben ook 115 potten peren ingemaakt (met Smashing Dishes etiket!), dus ik kan er niet rouwig om zijn. Voor iedereen die de peren gekocht heeft, is er uiteraard een recept voor stoofperencake. Verder vind je deze maand op de site een recept voor focaccia, inclusief artikelen over gist en olie.

Er zijn meer artikelen in de maak, o.a. over suiker, meel, bakvormen, meten in volume vs. gewicht, en waarom het handig is om een setje gestandaardiseerde maatlepels in je la te hebben liggen. Een cursus vegan bakken was niet per se het uitgangspunt van dit project, maar mocht je van niks willen beginnen, dan ben je over een paar maanden helemaal aan het juiste adres bij Smashing Dishes. En voor vragen is er altijd nog de hulplijn!

Dan een literaire aanbeveling. Bryant Terry’s Black Food kwam anderhalve maand geleden uit en het is een feestje. Zijn laatste kookboek, Vegetable Kingdom, is met afstand mijn favoriete kookboek, wat ik het vaakst uit de kast haal (misschien samen met Anna Jones’ The Modern Cook’s Year). Terry noemde zelf Black Food het hoogtepunt van zijn werk, en dat kan ik beamen. Het is niet zozeer een beter kookboek dan Vegetable Kingdom, als wel een briljante verzameling van recepten en essays. De blurb vat het perfect samen: “Black Food is a visual and spiritual feast that will satisfy any soul.” Het is mooi genoeg om een pretentieus koffietafelboek te zijn, maar dat doet geen eer aan de inhoud. Ik hoop op de lange termijn stiekem dat deze nieuwsbrief en site een plek worden waar we het met elkaar hebben over eten. Waar koken toegankelijk wordt gemaakt voor mensen die er nog niet zo veel mee hebben of die meer ervaring willen opdoen, maar waar we ook met elkaar kunnen praten over waarom koken belangrijk is en meer dan alleen “brandstof maken voor je lichaam.” En al mijn gedachtes daarover zijn ooit begonnen bij of gevormd door het werk van Bryant Terry. Vandaar deze aanbeveling.

In de volgende nieuwsbrief beginnen we het jaar met kaneelbroodjes (en daarmee meteen de basis van verrijkt deeg) en als bonus is er huisgemaakte kruidenboter.

Liefs en tot in het nieuwe jaar!

Aster