Zout

Er staan 3 soorten zout in onze keuken om mee te koken, die elk hun eigen functie hebben.

1: Fijn Atlantisch zeezout
2: Grove zoutvlokken
3: Gerookt zout

Atlantisch zeezout is niet cool. Vrijwel alle chefs die ik ken hameren op Koosjer zout, met een grote korrel en een laag gewicht. Het lost goed op en je kan er ruim mee strooien. Ik vind het altijd vrij, ehm, zouteloos? En ik heb het nooit goed in de vingers gekregen zoals het zeezout. Alicia Kennedy is recent ook van gedachten veranderd. Atlantisch zeezout is lokaal, betaalbaar en lekker. Het gaat in dressings, gebak, zout water voor de pasta, brood, bouillon, enzovoorts, alle standaard toepassingen. Er staat een pot met 500 gram op het werkblad waarmee alles in de keuken gezouten wordt. Wat je zelf ook kiest, het belangrijkste is om er veel mee te koken, want dan krijg je het goed in de vingers. Atlantisch zeezout heeft mijn voorkeur en is wat ik bedoel als er “zout” in een recept staat.

Grove zoutvlokken zijn er om dingen af te maken. Voor textuur op koekjes of salade, om karamel te balanceren en om chocolade spannender te maken. Eerst gebruikten we Zeeuwsche Zoute, wat ik van harte kan aanbevelen, maar inmiddels gebruik ik iets met een zachtere sneeuwvloktextuur. Het is iets minder grof en crunchy, wat uitstekend bevalt op koekjes en focaccia. Iets wat er qua structuur tussenin zat beviel ook een tijdje prima. Piramide-zout was wat heftig, maar misschien denk jij daar heel anders over. Dit is echt een kwestie van smaak en uitproberen. Kijk vooral ook naar de afkomst en productiemethode en ga op avontuur uit!

Gerookt zout is een uitkomst. Het is heerlijk op zoete dingen, op hartige dingen en vooral over een pizza vlak voor hij de oven in gaat waardoor alles naar houtvuur ruikt. In dit geval is Zeeuwsche Zoute wel de onbetwiste kampioen. De rooksmaak is ongeƫvenaard, subtiel maar toch duidelijk aanwezig. Echt een klasse beter dan de rest. Wees niet bang om dit over zoete gerecht te strooien, of elke andere plek waar je normaal grof zout zou gebruiken.

Mocht je je zorgen maken over hoe slecht zout voor je is: we krijgen gemiddeld inderdaad te veel zout binnen. Dat is niet omdat we er zelf thuis zo veel van gebruiken, maar omdat industrieel geproduceerd eten er bol van staat (vooral omdat het anders geen smaak heeft). Meer zelf maken en dat gebalanceerd zouten, zorgt er dus uiteindelijk voor dat je minder zout binnen krijgt dan als je veel dingen zou kopen maar zelf geen zout gebruikt. Een beetje zout is bovendien nodig voor de vochtbalans en mineralen. Dus blijf vooral proeven of de zoutbalans in dingen klopt, of het nu je eigen gebakken brood is, of een pot soep uit de supermarkt.

Ps. Er staan ook 2 soorten zout in onze keuken om mee schoon te maken. Hierover later meer, samen met recepten voor wasmiddel en gootsteenontstopper.