Water

Ik geef onmiddellijk toe dat het wat overdreven is om een artikeltje te wijden aan water. Maar er zijn genoeg kookboeken of fermentatieboeken die filters aanbevelen, of zelfs mineraalwater uit plastic. En dat is (in Nederland) onzin.

Ga voor ongefilterd Nederlands kraanwater. Ook voor brood, ook als je dingen fermenteert, of voor het maken van bouillon. Beter water ga je op aarde letterlijk niet vinden. Er zijn genoeg andere plekken waar je je water beter eerst kan filteren of koken, omdat chloor niet echt top is voor je desem, of omdat het gewoon kwalitatief of qua smaak niet zo goed is. Zo niet in Nederland. Mocht je hier nog over twijfelen of iets met filters overwegen, dan is er een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde die alles van thuisfilters tot medicijnresten bespreekt. Dus: exit water uit plastic, weg met de filters. En laten we even stil staan bij hoe ongelofelijk goed we het hier hebben met de kwaliteit van ons water.

Verder, mocht je nog op zoek zijn naar een herbruikbare waterfles of een goeie koffiebeker/thermos: Klean Kanteen. De mijne is nu bijna 18 jaar oud, geïmporteerd uit de VS toen ze hier nog niet te krijgen waren omdat de rest toen nog aluminium met coating of hard plastic was. Hij is wat gebutst en de deksel is een x vervangen, maar ik verwacht dat hij de rest van mijn leven meegaat. Mijn moeder heeft een aantal verschillende waterflessen gehad die allemaal kapot gingen, tot ze een Kanteen kocht. Dat kon toen eenvoudig, want tegenwoordig zijn ze overal online te krijgen en liggen ze gewoon in de supermarkt. Je hebt ze in prachtige hippe kleurtjes, waarvan een vriendin bevestigde dat die coating snel beschadigt, dus ongecoat mat rvs is duurzamer. Ze zijn nog steeds niet goedkoop, maar dus wel een investering voor het leven. Nooit gedacht dat ik nog eens een reclamezuil zou worden, maar dat is het gevolg van 18 jaar trouwe dienst.

Mocht je willen tegenwerpen dat het individueel aanpassen van gedrag geen zin heeft, dan touch├ę, maar rvs drinkt lekkerder/smaakt niet daar plastic en je krijgt er zelf ook minder microplastic van binnen. Zie verder Philosophy Tube over protest in de klimaatbeweging voor meer stof tot nadenken.