Olie

Er staan 3 soorten olie standaard in onze keuken.

1: Neutrale olijfolie
2: Koudgeperste olijfolie
3: Neutrale kokosolie

Neutrale olijfolie, oftewel geraffineerde olijfolie, heeft bijna geen smaak. Het is uitermate geschikt om in te bakken, om mee te bakken en om in te frituren. Dat is veilig, want het heeft een heel hoog verbrandingspunt. Overal waar je een neutrale olie wil die geen sterke smaak met zich meebrengt, maar waar je niet de verzadiging/hardheid van kokosolie nodig hebt, is dit het antwoord. De vijf liter vaatjes van De Nieuwe Band onder de noemer Milde Olijfolie zijn onze go to, maar daar zijn ook kleinere flessen van.

Koudgeperste olijfolie is de smaakvolle ongeraffineerde oorsprong van bovenstaande. Het niet echt geschikt om in te bakken, want de deeltjes die het een lekkere smaak geven, verbranden bij een lagere temperatuur. Dan gaat je olie roken, wat je eten vies en bitter kan maken en ook nog eens heel slecht voor je is. Er is uiteraard een klassieke Keuringsdienst van Waarde aflevering over extra maagdelijke olijfolie met gepassioneerde Italianen die Nederlandse producten afkeuren. We gebruiken de Spaanse koudgeperste versie van de neutrale, want schreeuwend dure chique alternatieven zijn eigenlijk nooit zo veel beter dat ze de investering waard zijn. Kies een soort die ok geproduceerd wordt, die je lekker vindt smaken, en waar je niet vooral voor het etiket/de fles betaalt. Kies ook een kleinere hoeveelheid waar je snel genoeg doorheen gaat. Het is immers een vers product dat al snel minder lekker wordt, en veel sneller ranzig wordt dan een geraffineerde olie.

Geraffineerde kokosolie is een geschikte plantaardige vervanging van boter. De meeste commercieel geproduceerde margarines zijn goor en sowieso minder goed voor je dan de huisgemaakte versie met kokosolie (het recept daarvoor volgt zsm). Koudgeperste kokosolie is ook een optie, maar de overheersende kokossmaak wordt al snel vervelend, zeker in hartig gebak. Tropische producten importeren is niet mijn favoriete ding om te doen, maar als je een volwaardig vegan alternatief wil voor boter dan is dit milieutechnisch nog steeds beter, en baktechnisch vooralsnog de enige optie. Kortom, gebruik waar mogelijk olijf en waar nodig kokos. Een emmer biologisch fair trade kokosvet is betaalbaar als je kijkt naar hoe veel taartbodems/bladerdeeg je eruit krijgt, maar het is om te beginnen wel even een investering. Zie het als een alternatief voor echt goeie roomboter, niet als een scheut olie waar je even iets in bakt. Het is natuurlijk bij alle producten belangrijk om te kijken naar de productieomstandigheden, maar in dit geval helemaal. Bij twijfel ga ik altijd voor De Nieuwe Band (tegenwoordig: Odin), maar zie dit vooral als een aanmoediging om je eigen onderzoek te doen en het te laten weten als je iets beters tegenkomt!