Gist

Gebruik Bruggeman Instant.

In de praktijk is instant gist het makkelijkst te krijgen en het makkelijkst in gebruik. Geen gedoe met testen of ie nog leeft, geen indrogende en toch op de één of andere manier schimmelende blokjes verse gist in je koelkast, geen peperdure biologische gist die alleen per 2 kilo te krijgen is. Het is nog nooit in mijn leven misgegaan bij het bakken met instant gist. Mocht je allemaal ingewikkelde instructies krijgen met paniekerige verhalen over hoe ingewikkeld bakken met gist is: dat was ooit zeker waar in een grijs verleden toen commerciële gist van mindere kwaliteit was en zout genoeg was om ‘m dood te krijgen. Maar dat is al heel lang niet meer zo. Vertrouw op de Bruggeman Instant, bakken met gist is niet eng en hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt.

Wij bakken al ons eigen brood zelf, dus we kopen gist per 500 gram. Kijk vooral even naar welke hoeveelheid je redelijkerwijs kan gebruiken voor het pak jaren over datum zal zijn. Er is een kleiner pak van 125 gram dat ideaal is als je niet 5 mensen van hun dagelijks brood wil voorzien. Mocht je nog een zakje uit 2004 achterin je keukenkastje aantreffen, dan is het tijd om daar afscheid van te nemen en fris te beginnen met een jonger exemplaar.

Er is natuurlijk nog een andere soort gist die ik feitelijk het meeste gebruik: wilde gist i.e. zuurdesem. Dat verdient te zijner tijd een eigen artikel.